Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

Nagy Machinátor súgó

Háttér

1365

Pénzforgalmi elszámolás

Bevallás készítése

Az egyes ÁNYK nyomtaványok telepítése után el kell indítani az Áfabevallás listák menüpontot.

Beviteli ablak felépítése

Áfabevallás 2013

Áfabevallás 2013

Nyomtatványok

1365A

1365M

13A60

Újrakalkulálás

Az első áfabevallás elkészítése előtt érdemes egyszer elindítani a funkcióba épített újrakalkulálást. Lásd fenti képen: F5: Pénzforgalmi és 65M újraszámolás.

Az újrakalkulálás az alábbi műveleteket hajtja végre.

Pénzforgalmi elszámolás beállítása

A Sajátcímben megadott adatok alapján beállítja, hogy a számla pénzforgalmi elszámolás alá tartozik vagy sem.

Erre azért van szükség, mert sok ügyfél nem frissített év elején, vagy nem állította be a pénzforgalmi értéket. Ők egyszerűen beírták a megjegyzés mezőbe a Pénzforgalmi elszámolás felíratot, de a program ettől még nem tudja, hogy az Pénzforgalmi.

Áfaarányosítás beállítása

Pénzforgalmi elszámolás esetén a sajátcímben lehet szabályozni, hogy részteljesítés esetén hogyan legyen az áfatartalom meghatározva. Az újrakalkulálás ennek a mezőnek az értékét is karbantartja a számlákban a sajátcímben adott beállítás alapján. Évelején kiadott első verzióban még az Először az Áfa érték volt az alapértelmezett beállítás.

Az azóta megjelent Apeh állásfoglalás alapján viszont az Arányosítással értéket érdemes választani. Az újrakalkulálás előtt érdemes a sajátcímben ennek a mezőnek az értékét ellenőrizni. Az áfaarányosításról továbbiak a Pénzforgalmi elszámolásban.

Normál számlára állítás

Amennyiben a számlatétel áfaanalitikája Fordított vagy az Áfatartalma nem Belföldi, a program a sajátcímben megadott Pénzforgalmi elszámolás ellenére Normál értékre fogja állítani a számlát.

A mostani verzióban már nem enged meg ilyen értékkel számlát rögzíteni a program, de az évelején kiadott verzió még nem figyelte ezt.

Áfaösszeg kiszámítás

A számlatörzs fejlécében található áfaösszeg mező értékét a számla adatai alapján kiszámolja a program.

Az év elején kiadott első verzió még nem tartalmazta a mezőt, amelyre viszont Pénzforgalmi elszámolás kalkulása és a tételes áfabevallás készítése során számít a program.