Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Import termék áfa

 

55. sor Az importált termékek után önadózással, a bevallás 22-24. soraiban, a 06. lappal egyezően bevallott és az adóalany által megfizetett adó összegéből a levonható adó összegét (ide értve a csak arányosítás útján levonható import áfa összegét is) és az ahhoz tartozó adó alapját kell ebben a sorban feltüntetni. A termékimport útján megvalósuló tárgyi eszköz beszerzés (ide értve az apport beszerzést is) utáni adó alapját és összegét is itt kell szerepeltetni, melyet a 62. vagy 63. sorban elkülönülten is fel kell tüntetni.

Itt kell szerepeltetni a 2004. április 30-ig vámhatósági kivetés alapján a termékimportot terhelő, és általa megfizetett adó összegéből levonható adó összegét a 04. lapon szerepeltetett adatokkal összhangban, akár önellenőrzés, akár bevallás pótlása, akár elévülési időn belül egy későbbi időszakban érvényesíteni kívánt adólevonási jog miatt.

Az importált termékek beszerzés után arányosítás alkalmazásával levonható adó is itt szerepeltetendő, nem az 53. sorban.

Ebben a sorban kell szerepeltetni, negatív előjellel figyelembe véve azt az összeget is, amely a vámhatóság által 2004. május 1-jét megelőzően import címen megállapított fizetendő adó, illetve az ezen időpont után az import vámértékének módosulása miatt az import címen fizetendő adó esetleges korrekciója miatt 2004. május 1-jét követően keletkezett, vagyis a korábban levont import áfa pótlólagos visszafizetését eredményezi (amennyiben import címen tárgyidőszakban kevesebb levonható adó keletkezik, mint a korrekció összege, akkor az útmutatóban korábban is ismertetettek szerint negatív összegű adat is szerepelhet az 55. sorban).

Az olyan beszerzések ellenértékét, amelyekhez levonható adó nem kapcsolódik, a korábbi adó-megállapítási időszakokra vonatkozóan a 0%-os adókulcs alá tartozó beszerzéseket kivéve, nem kell a bevallásban feltüntetni.