Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Kompenzációs felár

 

56-57. sorok

Ezeknek a soroknak a “b” oszlopában a felvásárlási árnak a felár nélküli összegét kell szerepeltetni, külön-külön sorban a 7 %-os illetve a 12 %-os kompenzációs felár szerinti bontásban. A “d” oszlopban a mezőgazdasági termékeket felvásárló adóalany azt az áfa törvény szabályai szerint levonható összeget tünteti fel, amit kompenzációs felárként kifizetett a mezőgazdasági terméket átadó termelőnek.

A kompenzációs felárként kifizetett összeget az átvevő adóalany akkor jogosult előzetesen felszámított adóként figyelembe venni, ha rendelkezik az áfa törvény 4. számú mellékletének III. részében szabályozott feltételeknek megfelelő, a felvásárlást igazoló számviteli bizonylattal. Az “a” oszlopban lévő rovatba a felvásárlások számát kell feltüntetni.

A 2004. évi CI. törvény 304. § (2) és (4) bekezdése értelmében, visszamenőleges hatállyal 2004. január 1-jét követő időponttól

nem terjed ki az áfa törvény 38. § (1) és (4) bekezdése szerinti arányosítási kötelezettség a mezőgazdasági tevékenységet

folytató adóalanytól felvásárolt termék és igénybevett szolgáltatás után kifizetett kompenzációs felár összegére. Az adóalany által az áfa törvény 38. § (1) és (4) bekezdéseinek rendelkezése miatt arányosítás alkalmazásával le nem vont adó összegét az adóalany pótlólag levonhatja, ennek összegét is ebben a sorban kell szerepeltetni.

A 38. § hivatkozott rendelkezései alapján a termékbeszerzésre kapott támogatás miatt arányosítás alkalmazásával le nem vont adóösszeget önellenőrzéssel, a tevékenységhez folyósított támogatás, illetve az olyan vállalkozási szintű támogatások miatt, amelyekből finanszírozott beszerzések tételesen el nem különíthetősége okán történő arányosítás alkalmazásával le nem vont adóösszeget a tárgyév utolsó adó-megállapítási időszakában, a levonási hányad és a levonható adó göngyölítéses számításának alapján érvényesítheti. A tevékenységhez folyósított támogatás miatti arányosítás alkalmazásánál, ha a tevékenység az utolsó adómegállapítási időszakban már nem folyik, akkor szintén önellenőrzéssel lehet arányosítás alkalmazásával le nem vont adó utólagos levonási jogot érvényesíteni.