Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2005. év > A bevallás sorai 2005

22-24. Termékimport címén fizetendő adó (5%, 15%, 20%, 25%)

Ugrás Előző Fel Következő Menü

Termék import

 

Részlet a 2005.07.19.-én kiadott APEH tájékoztatóból:

Az általános forgalmi adó törvény 2005. július 1-től életbelépő módosítása miatt az állami adóhatóság nem rendszeresít új nyomtatványt az ezen időszakot követő áfa kötelezettségek bevallására, azonban az import áfa önadózással történő megállapítására vámhatósági engedéllyel nem rendelkező általános forgalmi adó alanyok részére kivetéssel megállapított és megfizetett áfa mint levonható adó bevallását a jelenlegi rendszerben is kezelni kell. Ennek érdekében felhívjuk az általános forgalmi adó alanyok figyelmét, hogy azon adóalanyok, akik/amelyek részére a termékimportot terhelő adót a vámhatóság kivetéssel állapítja meg, és egyébként áfa bevallására és fizetésére kötelezettek és levonási jogukat gyakorolják az erre a célra rendszeresített 0565/650/651/310/320 számú bevallási nyomtatványon, a 2005. július 1-i időponttól kezdődően keletkezett, a termékimportot terhelő, általa megfizetett és levonható általános forgalmi adó (bevallás 55. sor) összegének részletezését az egyébként a 2004. április 30-ig terjedő adó megállapítási időszakra vonatkozóan rendszeresített 0565/650/651/310/320-04 számú lapon tegyék meg, a kitöltési útmutatóban foglaltaknak megfelelően. Ezen adóalanyi körnek az áfa bevallás 0565/650/651/310/320-01 lapján a fizetendő adóra vonatkozó 21-24. sorokban értelemszerűen - a július 1 napjától életbelépő szabályozásnak megfelelően kivetett import áfát illetően - adatot nem lehet szerepeltetni, mert az adót nem az önadózás keretében állapítják meg, hanem a vámhatóság veti ki számukra. A kivetett áfa összegéből a levonható részt az adóalappal együtt a 0565/650/651/310/320-02 lap 55. sorában kell szerepeltetni ezen vámhatósági engedéllyel nem rendelkező adóalanyi körnek.

 

22-24. sorok

Az áfa alanyainak (a 16. sornál ismertetett különleges megítélés alá eső speciális adóalanyi kör kivételével) ezekben a sorokban a termékimport címén keletkező adófizetési kötelezettség összegét, és annak adóalapját kell szerepeltetni, a 0565/650/651/ 310/320-06. sz. lapon szerepeltetett adatokkal egyezően. (Ide értve azt az esetet is, amikor a termék a Közösség területére történő belépést követően az áfa törvény 14/C. § (2) bekezdése szerinti vámeljárások valamelyike alatt áll, majd azt követően belföldön történik meg a szabadforgalomba helyezése.) Amennyiben a vámhatóság határozattal a vámértéket utólag csökkenti, akkor a 06. lapon negatív előjellel kell szerepeltetni, ezekben a sorokban pedig csökkentő tételként kell figyelembe venni. 2004. május 1. napjától a termékimport címén keletkező adófizetési kötelezettséget az áfa törvény általános szabályai szerint adózó alanyainak (ide nem értve a kivételként ismertetett kört) nem a vámhatóság kivetése alapján kell megfizetnie, hanem az áfa alanyok önadózással vallják be és számolják el. (Nem áfa alanyok és az említett különleges megítélés alá eső adóalanyi kör esetében továbbra is kivetéses módon történik a termékimport utáni adó megfizetése.) Ezekben a sorokban kell szerepeltetni az áfa törvényt módosító 2004. évi IX. törvény 69. §-a alapján, a vámeljárás során belföldi szabadforgalomba bocsátott azon közösségi tagországból származó termékek után fizetendő áfa összegét (és annak adóalapját), amelyeket Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozását megelőzően helyeztek aktív feldolgozási eljárás, passzív feldolgozási eljárás, ideiglenes behozatal, vámfelügyelet melletti feldolgozás, árutovábbítási eljárás, vámszabadterületi eljárás, vagy átmeneti megőrzési eljárások valamelyike alá. Az így szabadforgalomba bocsátott termékekkel kapcsolatos adófizetési kötelezettség keletkezése esetén a vámértékeket részletező 06. lapon a sor végén szereplő „vámkezelés módja” rovatba „x” jelet kell tenni! Itt nem tüntethető fel harmadik országból történt olyan beszerzés, amely nem a Magyar Köztársaság határán lett a Közösség területére beléptetve és importálva (szabadforgalomba helyezve), hanem egy másik közösségi tagállam külső közösségi határán léptették be (pl. Hollandián vagy Szlovákián keresztül), és ott szabadforgalomba is helyezték, majd ezt követően került Magyarországra. Ez a tétel nem tekinthető importnak, így nem tüntethető fel a 06-os lapon sem. Az előbb ismertetett, harmadik országból származó, más közösségi tagállamon keresztül beléptetett beszerzések a 0565/650/651/310/320. számú nyomtatvány Közösségen belüli beszerzésre vonatkozó 12-17. soraiban szerepeltetendőek, és mivel az ügylet Közösségen belüli beszerzésnek minősül, azzal kapcsolatosan adatot kell szolgáltatni a 0561. sz. összesítő nyilatkozaton is (lsd. még a 0561. összesítő nyilatkozatnak erre vonatkozó előírásait).

Amennyiben a szóban forgó külső közösségi országban a terméket nem helyezik szabad forgalomba (pl. külső közösségi

árutovábbítási eljárás alá helyezik) és a szabadforgalomba helyezés belföldön történik meg, akkor a termékimport belföldön

teljesül. Ilyen esetben itt, az adómértéknek megfelelő sorban a sorban szerepeltetendő az ügyletről adat.

Ugyancsak e helyen kell szerepeltetni az import áfa adóalapját és annak adó összegét a közvetett vámjogi képviselőnek. A

közvetett vámjogi képviselő megbízója e sorokban nem szerepeltethet adatot a közvetett vámjogi képviselő útján onyolított ügyletek után, mivel a megbízónál ez az ügylet nem minősül termékimportnak!