Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2017. év > A bevallás sorai 2017

89. Köz. belüli háromszögügyletben közbenső vevőként továbbértékesített termékek adó nélkül számított értéke

Ugrás Előző Fel Következő Menü

Közösségi adóalanytól történő, háromszögügylet közbenső vevőjeként történő termék beszerzés

 

89. sor: Ebben a sorban csak az ún. „háromszögügylet” belföldi közbenső „B” vevője szerepeltethet adatot. Itt kell feltüntetni az Áfa tv. 51-52. §-ban meghatározott, Közösségen belüli „háromszögügylet”-ben (közbenső) „B” vevőként beszerzett és a beszerző részére továbbértékesített termékek adó nélkül számított ellenértékét, vagyis a „B” közbenső vevő és a végső „C” beszerző közötti ellenértéket. Az ilyen jogcímen történő termékértékesítés tekintetében az adóalanynak a 17A60 számú összesítő nyilatkozaton, a Közösség más tagországába irányuló termékértékesítéseket részletező 01-es lapon az ügylet jellegének jelzése mellett (a közbenső vevő rovatba „B” jelölést téve) adatszolgáltatási kötelezettsége is van. (Itt is figyelembe kell venni, hogy „B” értékesítése az Áfa tv. területi hatályán kívül esik, feltéve, ha „A” szereplő saját nevében fuvarozik, vagy fuvaroztat, illetve „B” vevőként fuvarozik, vagy fuvaroztat. Amennyiben C vevői minőségében fuvarozik vagy fuvaroztat, akkor B termékértékesítésének teljesítési helye a feladás helye, A tagállam, ezért a háromszögügylet szabályai nem alkalmazhatók. Ebből következően ebben a sorban nem kell adóalap összeget feltüntetni. (A háromszögügylet szabályait olyan esetekben lehet alkalmazni, ha a három szereplő három különböző tagállamban nyilvántartásba vett adóalany.)

A negyedév/hónap során az ebben a sorban feltüntetett adatok összegének meg kell egyeznie a 17A60 számú összesítő nyilatkozaton a 01. számú „Termékértékesítések” lapon „B” betűvel jelzett sorok adatainak összegével.

Ugyancsak a negyedév/hónap során az ebben a 89. sorban és a bevallás 02–03. soraiban szerepeltetett adóalapok összegének a 47. sorban szereplő adóalapok összegével csökkentett és a 87. sor összegével növelt adatának meg kell egyeznie a 17A60 számú összesítő nyilatkozat „Termékértékesítések” lapján szereplő adatok összegével.

Utólagos számlakorrekció esetén ebben a sorban negatív tétel is feltüntethető.146

 

146 Áfa tv. 77-78. §