Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2017. év > A bevallás sorai 2017

88. Közösségen belüli ún."háromszögügyletben" közbenső vevőként továbbértékesítési célból beszerzett termékek adó nélkül számított értéke

Ugrás Előző Fel Következő Menü

Teljesítésbe ment előlegek

 

88. sor: Ebben a sorban csak az ún. „háromszögügylet” belföldi közbenső „B” vevője szerepeltethet adatot. Itt kell feltüntetni a Közösségen belüli „háromszögügyletben” Közösségen belülre történő továbbértékesítési céllal közbenső vevőként beszerzett termékek adó nélkül számított ellenértékét, azaz az eladó és a közbenső vevő közötti ellenértéket.144 Mivel az ügylet, jellemzően az Áfa tv. területi hatályán kívül esik, ezért az ilyen jogcímen történő termékbeszerzésre vonatkozóan adat a bevallás érdemi részében nem szerepeltethető.

Ez akkor van így, ha A szereplő saját nevében fuvarozik vagy fuvaroztat, illetve B szereplő vevőként fuvarozik vagy fuvaroztat. Amennyiben B adóalany értékesítői minőségében vagy C vevői minőségében fuvarozik vagy fuvaroztat, akkor B termékértékesítésének teljesítési helye a feladás helye, A tagállam, ezért a háromszögügylet szabályai nem alkalmazhatók, ebből következően ebben a sorban nem kell adóalap összeget feltüntetni. (A háromszögügylet szabályait olyan esetekben lehet alkalmazni, ha a három szereplő három különböző tagállamban nyilvántartásba vett adóalany.)

Az adóalanynak a 17A60 számú összesítő nyilatkozaton, a más közösségi tagországból történő termékbeszerzéseket részletező 02-es lapon az ügylet jellegének jelzése mellett (a „háromszögügylet” jelölésére szolgáló rovatba „B” jelölést kell tenni) adatszolgáltatási kötelezettsége is van, ezért itt, a bevallás részletező adatai között kell erről adatot szolgáltatnia.

A negyedév/hónap során az ebben a sorban feltüntetett adatok összegének meg kell egyeznie a 17A60 számú összesítő nyilatkozat 02-es lapján a „B” betűvel jelzett sorok adatainak összegével.

Ugyancsak a negyedév/hónap során ebben a 88. sorban és a bevallás 11-16., 33. soraiban feltüntetett adóalapok összegének a 48. sorban szereplő adóalap összegével csökkentett adatának meg kell egyeznie a 17A60 számú összesítő nyilatkozat 02-es lapja adatainak összegével.

Utólagos számlakorrekció esetén ebben a sorban negatív tétel is feltüntethető.145

 

144 Áfa tv. 52. §

145 Áfa tv. 77-78. §