Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2017. év > A bevallás sorai 2017

82. Előző időszakról beszámítható csökkentő tétel összege (előző időszak bevallásának a "Következő időszakra átvihető követelés összege" sorából)

Ugrás Előző Fel Következő Menü

82. sor: Ebben a sorban kell az előző adó-megállapítási időszakról áthozott és a fizetendő adót csökkentő tételként beszámítható adó összegét feltüntetni előjel nélkül.

Önellenőrzés esetén a „b” rovatba az önellenőrzött bevallás ugyanezen sorának „c” rovatából az „eredeti” összeget kell átírni, a „c” rovatban pedig a helyesbítést követően meghatározott helyes összeget kell feltüntetni.

Az előző időszakról beszámítható csökkentő tételnek meg kell egyeznie a megelőző időszak bevallásának a következő időszakra átvihető követelés adatával. Az év első adó-megállapítási időszakában az előző év utolsó tárgyidőszaki bevallásának „a következő időszakra átvihető követelés összege” sorában feltüntetett követelés összegét kell szerepeltetni.

Az az adóalany, akinek/amelynek adószámát az állami adó- és vámhatóság jogerősen felfüggesztette, az adószám felfüggesztés időtartama alatt a felfüggesztéssel érintett adó-megállapítási időszak(ok)ra vonatkozó bevallásában az Áfa tv. 137. §-ában foglaltak alapján nem szerepeltethet levonható adót, így az előző adómegállapítási időszakban keletkezett következő időszakra átvihető követelését sem érvényesítheti, mint fizetendő adót csökkentő tételt, továbbá a felfüggesztést megelőző időszakokra benyújtott bevallásban szereplő átvihető követelés, visszaigénylés alapján sem teljesíthető részére visszautalás.

Az adószám felfüggesztés „feloldása” esetén, ha az adószám törlése nélkül szünteti meg az állami adó- és vámhatóság az adószám felfüggesztését, a levonási jog ismét gyakorolható az adószám felfüggesztését megszüntető határozat jogerőre emelkedésének napjától kezdődően. A felfüggesztés feloldását követő bevallási időszakban érvényesítheti az adózó levonási jogát a felfüggesztés kezdetét megelőző bevallási időszakban keletkezett, következő időszakra átvihető követelés összegét illetően is. Abban az esetben, ha az állami adó- és vámhatóság — az Art. rendelkezései alapján — az adóalany adószámának felfüggesztését úgy szünteti meg, hogy egyúttal törli az adóalany adószámát, az adóalany adólevonási joga az adószám törlését elrendelő határozat jogerőre emelkedésének napjával elenyészik. Elenyészik az adóalany adólevonási joga az adószám törlését elrendelő határozat jogerőre emelkedésének napjával abban az esetben is, ha az állami adó- és vámhatóság az adóalany adószámát annak felfüggesztése nélkül törli.135

Az előző időszakról áthozott csökkentő tétel nem minden esetben egyezik meg az előző bevallás következő időszakra átvihető követelésével. Ha pl. a következő időszakra átvitt követelés összegének egésze vagy egy része elévül, úgy a következő időszaki bevallásba már csak a nem elévült követelést lehet áthozni. Amennyiben kevesebb az áthozott követelés összege, „X” jelet kell tenni a 82. sor (a) oszlopában lévő adatmezőbe. Abban az esetben, ha az adózó előző időszakról beszámítható csökkentő tételként kevesebb összeget hoz át, illetve nem hoz át ilyen összeget, és nem tesz jelölést az adatmezőben az elévült követelés összegére vonatkozóan, akkor az állami adó- és vámhatóság a bevallás javítására szólítja fel az adózót.

 

135 Áfa tv. 137. § (3) bek.