Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2015. év > A bevallás sorai 2015

04. Az áfa tv. 142. §-a szerinti termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás és az adólevonással járó adómentes belföldi értékesítés

Ugrás Előző Fel Következő Menü

Adólevonási joggal járó adómentes termékértékesítés

Hulladék értékesítés

Fordított adózású ingatlan értékesítés

Fordított adózású szolgáltatás nyújtása

 

04. sor: Ebben a sorban kell szerepeltetni a másik adóalany felé teljesített termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások adótartalom nélküli ellenértékét, mely esetekben a fordított adózás szabályai szerint az adó fizetésére a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybevevője kötelezett.56 Az Áfa tv. 142. §-a alapján a fordított adózás keretében történő értékesítéssel kapcsolatban átvett előlegről nem kell itt adatot szerepeltetni.”  

A 04. sorban szereplő összegből részletező adatot kell szolgáltatni a bevallás 100. sorában, azon termékértékesítésekről, melyek vonatkozásában az Áfa tv. 142. § (1) bekezdés i) és (2015. 01. 01-től) a j) pontja alapján a fordított adózás szabályai szerint az adó fizetésére a termék beszerzője kötelezett.  

Ebbe a sorba kell beírni az Áfa tv. 236. § (1) bekezdése alapján a befektetési célú aranynak belföldre történő, adólevonási joggal járó adómentes értékesítésének adó nélkül számított ellenértékét, valamint a 236. § (2) bekezdése alapján a befektetési aranyat értékesítő fél nevében és javára közvetített harmadik fél mentes közvetítői tevékenységének ellenértékét is.  

A belföldön nyilvántartásba vett adóalany az állami adóhatóságnak tett előzetes bejelentése alapján dönthet úgy is, hogy a beépített ingatlan (ingatlanrész) és az ehhez tartozó földrészlet értékesítését, a beépítetlen ingatlan (ingatlanész) értékesítését, az ingatlan (ingatlanrész) bérbeadását, haszonbérbeadását adókötelessé teszi [Áfa tv. 88. § (1) bek.] Amennyiben a teljesítés adóalany részére történik az Áfa tv. 142. § (1) bek. e) pontja alapján az adót a fordított adózás szabályai szerint a termék beszerzője fizeti. Ebben az esetben az értékesítőnek ebbe a sorba kell beírnia az adó alapját. Amennyiben a vevő nem adóalany, az adóalany értékesítőnek a termékértékesítés adóalapját és a hozzá tartozó adó összegét a 07. sorba kell beírnia.  

Utólagos számlakorrekció esetén ebben a sorban negatív tétel is feltüntethető.