Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Közösségen kívülre történő termékértékesítés

Közösségen kívülre történő tárgyi eszköz értékesítés

Közösségen kívülre történő apport értékesítés

 

1. sor Általános szabályok szerinti adó-megállapítás esetén az exportértékesítés ellenértékének összegét - beleértve az ennek részét képező államháztartási támogatást is - kell feltüntetni, ide értve a termékexporttal egy tekintet alá eső termékértékesítést és a nemzetközi közlekedéshez és a termékek nemzetközi forgalmához közvetlenül kapcsolódó termékértékesítést és szolgáltatásnyújtást is. Itt kell szerepeltetni az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) Biztonsági Beruházási Program alapján finanszírozott, az áfa törvény 11/A. § e.) és f.) pontjaiban meghatározott, a kedvezményezett részére történő, a vonatkozó külön jogszabályok alapján igazolt, belföldön teljesített termékértékesítések, szolgáltatásnyújtások ellenértékét is. Itt kell szerepeltetni továbbá a 29/A. § f.) pontja alapján adómentes azon termékértékesítés ellenértékét, amelyet Magyarországtól eltérő tagállamban, mint fogadó államban ilyenként elismert diplomáciai és konzuli képviseletek és azok tagjai, valamint az ezekkel egy tekintet alá eső nemzetközi szervezetek és azok tagjai számára teljesítettek, és az értékesítő a külön jogszabály szerinti igazolással rendelkezik a diplomáciai képviselet részére történő értékesítésről és hitelt érdemlően tudja igazolni az így értékesített termék másik tagállamba történő kivitelét, kijuttatását.

Azon nemzetközi közlekedéssel kapcsolatos termékértékesítésekkel és szolgáltatásnyújtásokkal kapcsolatosan, amelyeknek teljesítési helye az áfa törvény 15. § -a szerint nem belföldön van (például harmadik országba irányuló exportot, importot megvalósító nemzetközi teherközlekedésből a külföldön megtett útszakasz), nem itt kell adatot szerepeltetni. Ezen teljesítések ellenértéke a részletező adatok között a 80. sorban szerepeltetendő.

Itt kell szerepeltetni az áfa törvény 66/C. § a.) pontja alapján adómentesen harmadik ország felé történő befektetési célú arany értékesítésének adó nélkül számított ellenértékét.

Az áfa törvény 66/J. § (1) bekezdése alapján nemzetközi közlekedéshez és termékek nemzetközi forgalmához közvetlenül

kapcsolódó termékértékesítéssel, szolgáltatásnyújtással esik egy tekintet alá

– az a termékértékesítés, amelynek közvetlen következményeként a terméket áfa-raktárba raktározzák be,

– az a termékértékesítés, amelynek közvetlen következményként a termék változatlanul áfa-raktárban marad,

– az áfa-raktárban történő raktározás.

Ezért ezen ügyletek adólevonással járó mentes ellenértékét is ebben a sorban kell szerepeltetni.

Nem itt kell szerepeltetni a Közösségen belülre történő, adólevonási joggal járó adómentes termékértékesítés, valamint a

Közösségen belüli közlekedéshez kapcsolódó termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás ellenértékét.