Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2019. év > A bevallás sorai 2019

15. Köz. belülről történő új közl. eszköz beszerzés (27%-os adómérték)

Ugrás Előző Fel Következő Menü

Közösségen belüli adóalanytól történő, levonható áfa tartalmú új közlekedési eszköz beszerzés

Közösségen belüli adóalanytól történő, levonható áfa tartalmú új közlekedési eszköz apportként történő beszerzése

Közösségen belüli adóalanytól történő, levonható áfa tartalmú új közlekedési eszköz tárgyi eszközként történő beszerzése

Közösségen belüli adóalanytól történő, le nem vonható áfa tartalmú új közlekedési eszköz beszerzése apportként, tárgyi eszközként, vagy termékként

 

 

15. sor: Ebben a sorban kell feltüntetnie az általános forgalmi adó alanyának minősülő vevőnek, valamint 2019. évtől – a ’86-os bevallás megszűnése miatt – a speciális adózói körbe tartozó adózóknak is a Közösség más tagállamából történő új közlekedési eszköz105 beszerzése106 esetén (ha az eszköz nem tartozik a regisztráció adó hatálya alá és/vagy beszerzőként nem alanyai a regisztrációs adónak), a beszerzést terhelő általános forgalmi adót és annak alapját. A főlap (B) blokkjában jelölni kell, hogy melyik adózói csoporthoz tartozóan nyújtja be bevallását.

 

A speciális adózói körbe tartozó adózóknak – amennyiben rendelkeznek közösségi adószámmal -, akkor kell bevallást tenniük, ha más Közösségen belüli termékbeszerzésük meghaladja a 10 000 eurós összeghatárt, illetve nem haladja meg, de az adófizetési kötelezettséget választották (A főlap (B) blokkjában az „Adózói státusz” adatmezőben a korábban a ’86-os bevallást benyújtóknak kell jelölést tenniük. (1-2. adózói csoport).

 

Abban az esetben, ha nincs közösségi adószámuk, de új közlekedési eszközt szereztek be a Közösség más tagországából, akkor is ennek a sornak a kitöltésével kell bevallást tenniük (A főlap (B) blokkjában a korábban a ’86-os bevallást benyújtóknak kell jelölést tenniük (3-6. adózói csoport).

 

Az alanyi adómentességet választó adóalanynak a kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységet folytató adóalanynak és a kizárólag mezőgazdasági tevékenységet folytató, különleges jogállású adóalanynak is ebben a 15. sorban kell teljesíteni ezen irányú bevallási kötelezettségét.

 

Új közlekedési eszköz Közösségen belüli beszerzése esetében, ha az új közlekedési eszköz egyúttal a regisztrációs adóról szóló törvény hatálya alá is tartozik, és annak beszerzője az Áfa tv. 20. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott személy, szervezet vagy bármely más nem adóalany személy, szervezet, valamint a beszerző egyúttal a regisztrációs adó alanya az adót az állami adó- és vámhatóság állapítja meg.107

 

Amennyiben több új közlekedési eszköz beszerzésére került sor a bevallási időszakban, akkor a több beszerzés összesített adatát kell szerepeltetni a 15. sorban.

 

E sor adóalap adatát a 19A60. számú összesítő nyilatkozat 02-es lapján kell részletezni, de a közösségi adószám nélkül, a Közösségen belüli új közlekedési eszköz beszerzése utáni adófizetési kötelezettségről nem kell összesítő nyilatkozatot tenni!

 

Az általános forgalmi adó alanyának a 1965A-09 számú lapon nyilatkoznia kell azon személygépkocsik alvázszámáról, amely személygépkocsik az Áfa tv. 19-22. §-a szerinti beszerzése vagy 24. § szerinti importja miatt az adott adómegállapítási időszakban adófizetési kötelezettsége keletkezett.A sor kitöltéséhez kapcsolódó további információt talál a 1965A-09. lap kitöltési útmutatójában.

 

Utólagos számlakorrekció esetén ebben a sorban negatív tétel is feltüntethető.