Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2019. év > A bevallás sorai 2019

11. Köz. belülről történő adómentes termékbeszerzés

Ugrás Előző Fel Következő Menü

Közösségen belüli adóalanytól történő adómentes termék beszerzés

 

11. sor: Ebben a sorban a Közösségen belüli mentes termékbeszerzés adóalapját kell szerepeltetni. Itt kell szerepeltetni az Áfa tv. 91. § (2) bekezdése szerinti un. háromszögügylet során a végső beszerzőnek az adómentesen beszerzett termékek adóalapját is. Az adó alapja ez esetben a közbenső vevő és a végső beszerző közötti termékbeszerzés adó nélkül számított ellenértéke. A „végső beszerző”-nek a 19A60 számú összesítő nyilatkozatban a 02. számú „Termékbeszerzések” lapon a háromszögügylettel kapcsolatos sor melletti rovatba „C” betű jelölést kell tennie.

 

2019. évtől - a ’86-os bevallás megszűnése miatt - az általános forgalmi adó alanynak nem minősülő, adófizetésre kötelezett jogi személynek és az EVA alanyának (1. és 2. adózói csoport) is ebben a sorban kell feltüntetnie a Közösségen belülről történő adómentes termékbeszerzés adóalapját. A főlap (B) blokkjában jelölni kell az adózói csoportot.

 

Ebben a sorban kell szerepeltetni továbbá a Közösség más tagországából adómentesen beszerzett befektetési célú arany adó nélkül számított ellenértéke, valamint az adómentes Közösségen belülről történő olyan termékbeszerzés ellenértéke, melynek közvetlen következményeként a terméket adóraktárba raktározzák be.

 

Utólagos számlakorrekció esetén ebben a sorban negatív tétel is feltüntethető.