Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

Nagy Machinátor súgó

Bevallás készítése

A 65M adatainak legyűjtése akkor történik meg, ha az ÁFA bevallás 2017-től ablak Részletezés blokkjában xx65M:Kell beállítás szerepel.

A nyomtatványon egyaránt szerepel a vevői számlaszám és alapbizonylatszám, valamint a szállítói iktatószám és számlaszám. ÁNYK átadásnál a 02 lapra (beszerzés) a szállítószámla számlaszáma kerül, ha van (ha nincs, akkor az iktatószám).

Működés 2020.07.01-től

Minden olyan beérkező számláról értékhatártól függetlenül adatot kell szolgáltatni, melyen szerepel áthárított adó és a teljesítés kelte nagyobb, mint 2020.06.30.

Tehát azokról a számlákról továbbra sem kell, melyek pl. csak fordított áfás vagy csak tárgyi adó mentes tételeket tartalmaznak, ill. alanyi adómentes szállító bocsájtotta ki. A program a számla tétel áfa jellege alapján dönti el, szükséges-e az adatszoláltatás. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a tételfelvétel közben Levonható-Nem levonható típusúra kettébontott (pl telefonszámla) tétel teljes egészben bekerül.

(Figyelem! Jelenleg nem létezik 0%-os adómérték, így ennek használata a számlákban kerülendő. Mivel a program az áfa analitika beállítását figyeli az M-es lap elkészítésekor, a normál, de 0%-os áfájú tételről is lesz bejegyzés a nyomtatványban, de mivel csak adóalapja van, áfája nincs a tételnek, az ÁNYK ellenőrzése hibásnak fogja minősíteni.)

Amennyiben a 65M lapon több olyan számla is szerepel, mely számlák ügyfeleinek a csoportos adószáma azonos, nem írunk ki nevet a nyomtatványra, ill. ÁNYK átadáskor sem kerül át név. Viszont ha csak egy ilyen ügyfél számlái vannak a lapon, megjelenítjük és átadjuk az ügyfélnevet.

Előleg kérdése

A kitöltési útmutató alapján szerepeltetni kell az előlegeket a bevallásban. A vonatkozó jogszabály szerint a végszámla teljesítését az előleg számla teljesítésével csökkentve kell figyelembe venni. (Áfa trv. 10. melléklet 11. pont: " Amennyiben az adóalany 59. § szerinti előleget fizetett, a teljesítésről kibocsátott, kiállított számla, számlával egy tekintet alá eső okirat vonatkozásában az előleg figyelembevételével adódó különbözetről szolgáltat adatot.")

Ugyanakkor az a jogszabály alapján nem egyértelmű, hogy a teljes végszámlát IS szerepeltetni kell. A NAV állásfoglalása és a 65M nyomtatvány kitöltési útmutatója szerint igen.

https://www.nav.gov.hu/nav/ado/afa/A_szamlaadat_szolgalt20200701.html

"Az adólevonás alapjául szolgáló számla esetében továbbra is az alábbi adatokat kell szerepeltetni az adatszolgáltatásban:

- a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó adózó (áfa- vagy evaalany) adószámának – csoportos adóalany esetén csoportazonosító számának – első nyolc számjegyét,

- a számlában feltüntetett áfaalapot,

- a számlában feltüntetett áfaösszeget,

- a számla sorszámát,

- ha a számlában szerepel teljesítési időpont, akkor azt,

- ha a számlán nem szerepel teljesítési időpont, akkor a számlán szereplő számlakibocsátási időpontot.

Ha az adóalany az áfabevallásban végszámla alapján érvényesít adólevonási jogot, akkor a 2020. július 1-jétől hatályos szabályok szerint az előző adatok feltüntetésén kívül, további adatokat is szerepeltetnie kell az adatszolgáltatásban. Végszámla alatt itt olyan, a teljesítésről kibocsátott számlát értünk, amiben az annak ellenértékébe beszámító (Áfa tv. 59. §-a szerinti) előleg elszámolása is megtörténik. Végszámla esetén adatot kell szolgáltatni az előleg figyelembe vételével adódó áfaalap, áfaösszeg különbözetről is.

Így abban az esetben például, ha az értékesített termék adóalapja 200 000 forint, adója 54 000 forint, és előlegként 127 000 forint megfizetése történt, akkor a végszámla alapján adatot kell szolgáltatni a 200 000 forint adóalapról, az 54 000 forint adóról és a 100 000 forint adóalap különbözetről, valamint a 27 000 forint adó különbözetről is."

Ebben az esetben egy előleggel csökkentett végszámla átadása az M-es nyomtatványba (feltételezve, hogy az előleg is azonos áfa időszakon belül realizálódott) a következőképpen néz ki:

Végszámla teljes összeggel is a 65M-en

Végszámla teljes összeggel is a 65M-en

Ebben az esetben az ÁNYK program ellenőrzése figyelmeztetést fog adni, hiszen a 65A 01 lapjain a belföldi beszerzésre vonatkozó összesített érték kisebb lesz, mint az M nyomtatványt összesítő 108-as sor értéke. A bevallás ettől függetlenül beadható így.

Mivel a jogszabály konkrétan nem írja elő a végszámla teljes értékkel történő megjelenítését is, a felhasználónak lehetősége van saját felelősségére a régi működést választani, mely szerint csak a végszámla előleggel csökkentett része kerül a lapra:

Végszámla csak előleggel csökkentett résszel a 65M-en

Végszámla csak előleggel csökkentett résszel a 65M-en

Ezt a Főkönyv paraméterekben lehet beállítani.

65M-02-K - Beszerzés korrekció gyűjtése

A belföldi beszerzésekre történt korrekciók adatai a 65-02-K lapra kerülnek. Az összesen sor pedig a 65M lap 05.sorába.

A 02-K lapra a Számla típus oszlopba minden AKTUÁLIS BEVALLÁST ÉRINTŐ módosító/érvénytelenítő számlához KT jelölést adunk át. Ezen felül ha egy módosító/érvénytelenítő számlát átadunk, minden esetben át lesz adva minden, azt a számlacsoportot érintő KORÁBBI IDŐSZAKOT ÉRINTŐ helyesbítő számla is K jelöléssel. Az, hogy aktuális vagy korábbi időszakot érintő a korrekció, az áfa dátum alapján kerül eldöntésre.

Erre a lapra akkor kerülnek számlák, ha a Machinátorban helyesbítő számlaként vannak rögzítve, melyekhez tartozik főszámlaszám.

Amennyiben olyan negatív szállítószámlát rögzítünk, mely nem helyesbítő, azaz nincs főszámlaszám hivatkozása, az erre a lapra nem kerülhet, mivel egy K vagy KT jelölésű sort kötelezően meg kell előznie egy E jelű sornak. A főszámlaszám nélküli számlák ezért csak a 02 lapra kerülhetnek, viszont amennyiben egy ilyen számla negatív, azt hibának tekinti a nyomtatvány, mivel a 02 lapra nem kerülhet negatív érték. Erre jelenleg nincs megoldás , a NAV még nem adott ki olyan hivatalos állásfoglalást, melyben leírná, ilyenkor mi a teendő.

2020. 07.01. előtti működés

100.000 Ft-os kérdés

A 65M főlapján a Beszerzésre vonatkozóan van olyan sor (4. és 5. sorok), ami azoknak a számláknak az összegét kéri, amelyek nem érték el egyedileg a 100.000 Ft-ot.

Előleg kérdése

A kitöltési útmutató alapján szerepeltetni kell az előlegeket a bevallásban. Az előleg szerepeltetésére eddig két értelmezés született. A bevallás elkészítése során a beviteli ablakban a xx65M sor mellett lehet dönteni, hogyan készüljön el a bevallás.

Végszámla előleggel csökkentett összeggel

Egyrészt van az az értelmezés, amely szerint a végszámla teljesítését az előleg számla teljesítésével csökkentve kell figyelembe venni (lásd Előlegfelhasználás értelmezése 2.bekezdés).

Ezen módszer mellett még azzal lehet érvelni, hogy ha az előleget szerepeltetni kell, akkor a főszámlát már az előleggel csökkentett mértékkel fogjuk szerepeltetni, annak érdekében, hogy egy összeget többször ne szerepeltessünk. Külön-külön viszont lehet, hogy nem érik el a 100.000-es határt, pedig a főszámla önmagában elérte volna!

Végszámla teljes összeggel

A másik értelmezés szerint viszont a tételes áfabevallás lényege, hogy a min. 100.000 Ft áfájú ügyleteket be kelljen vallani. Márpedig, ha az előleget külön ügyletként tekintjük, akkor egy sima előleg fizetés után esetleg nem kerülne be se az előleg se a főszámla. Ennél a beállításnál a tételes áfabevallásban egy végszámla teljes összeggel szerepel és a hozzá tartozó előleg is szerepel, ha túllépik egyenként a határt. Ezzel a beállítással előleg-végszámla esetén (ahol az előleg maradéktalanul kiegyenlíti a számlát) mind a végszámla, mind az előleg teljes összeggel bekerül a bevallásba!

Előleg kérdése a korrekciós lapon

A végszámla megjelenését a korrekciós lapon is az előző bekezdésben szabályozott módon lehet szabályozni.

Pénzforgalmi számlák

Ezek a számlák mindig az első (rész)teljesítés dátumán, de a számla teljes áfájával fognak szerepelni. Ebből az következik, hogy nem lehet majd egyeztetni az áfabevallással a 65M-et!

65M-02 - Beszerzés gyűjtés

Minden számlát begyűjt és a gyűjtés végén Ügyfelenként (Adószámonként) képez egy összesen értéket az áfára vonatkozóan (ÜgyfélÁfaÖsszesen)

Megvizsgálja, hogy az ÜgyfélÁfaÖsszesen összege eléri-e az 100.000 Ft-ot, és ha nem, akkor arról az ügyfélről nem kell adatot szolgáltatni.

Ha túllépi, akkor azok a számlák, amelyek egyedileg elérik az 100.000 Ft-ot, a 65M-02 lapra kerülnek. Ezeknek a számláknak az összesített összege a 65M lap 04.sorába kerül. Csak azon számlák kerülnek a 2-es lapra, amelyek egyedileg elérik a 100.000 Ft áfát, akkor nem kell adatot átadni, ha az ÜgyfélÁfaÖsszesen összege eléri a 100.000 Ft-ot, de nincs olyan számla, amely egyedileg is eléri.

2018.07.01-től a 06-os sort már nem kell tölteni, így a Machinátor sem adja át az értékhatár alatti számlák összesenjét.

65M-02-K - Beszerzés korrekció gyűjtése

A belföldi beszerzésekre történt korrekciók adatai a 65-02-K lapra kerülnek. Az összesen sor pedig a 65M lap 05.sorába.

A 02-K lapra a Számla típus oszlopba minden AKTUÁLIS BEVALLÁST ÉRINTŐ módosító/érvénytelenítő számlához KT jelölést adunk át. Ezen felül ha egy módosító/érvénytelenítő számlát átadunk, minden esetben át lesz adva minden, azt a számlacsoportot érintő KORÁBBI IDŐSZAKOT ÉRINTŐ helyesbítő számla is K jelöléssel. Az, hogy aktuális vagy korábbi időszakot érintő a korrekció, az áfa dátum alapján kerül eldöntésre.