Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2017. év > A bevallás sorai 2017

85. Visszaigényelhető adó összege (a negatív előjelű 83. sor, ha visszaigénylésre egyébként jogosult)

Ugrás Előző Fel Következő Menü

85. sor: Ebben a sorban akkor kell – előjel nélkül – adatot szerepeltetni, ha a tárgyidőszakban a 83. sor adata mínusz előjelű. Visszaigénylési jogosultságot a bevallási időszakban érvényes áfa törvényi rendelkezések szerint szerezhet az adózó. Amennyiben e jogosultságát érvényesíteni is akarja, a visszaigényelt összeget írhatja be a 85. sorba. Ha az egyébként megszerzett visszaigénylési jogosultsággal az adózó az adott bevallási időszakban nem kíván élni, úgy a teljes negatív 83. sor szerinti adó összegét a 86. sorba kell átvinnie előjel nélkül.

Ha az adózó az adott időszakban nem vagy még nem jogosult visszaigénylésre, akkor a 85. sorban adatot nem lehet megadni. Ebben az esetben a 83. sorban található negatív összeget teljes egészében előjel nélkül a 86. sorba kell átemelni.

Önellenőrzés esetén, ha az időszaknak megfelelő, önellenőrzött bevallás visszaigényelhető adót tartalmazott az ugyanezen sorának „c” rovatában, akkor annak összegét a jelen önellenőrzésben a 85. sor „b” rovatába kell átírni. Önellenőrzésnél a 85. sor „c” rovatában pedig csak akkor lehet adatot szerepeltetni, ha az önellenőrzés eredményeként a tárgyidőszaki fizetendő és levonható adó különbözete továbbra is negatív előjelű, a 83. sor c mezőben, amelynek visszaigénylésére az adózó a törvény által biztosított, az adott bevallási időszakban érvényes visszaigénylési jogosultságok alapján jogot szerzett, és azt érvényesíteni is kívánja.

Az éves bevallásra kötelezettek, tekintettel arra, hogy évente egyszer, a tárgyévet követő év február 25-ig kell benyújtaniuk a bevallásukat, visszaigénylési igényüket is csak ezen bevallásban szerepeltethetik függetlenül attól, hogy pl. a visszaigénylésre jogosító összeghatárt év közben elérték, ugyanis év közben (bevallási kötelezettség hiányában) visszatérítési igényüket nem tudták érvényesíteni. Ugyanígy az új visszaigénylési szabályoknál az éves adózókra vonatkozó értékhatár szerint csak attól az időponttól lehet visszaigényelni, amikor a bevallási kötelezettség is bekövetkezik.

A 85. sor „c” rovatban csak az alábbiakban részletezett visszaigénylési jogosultságok valamelyikének teljesülése esetén lehet adatot feltüntetni. Fontos, hogy önellenőrzés esetén is kötelező a visszaigénylési jogcímek meghatározása a főlap (D) blokkjában, ha a 85. sor „c” rovata a bevalláson kitöltött.

Alapbevallás és pótlás esetén a 85. sor c mező kitöltése és a főlap (D) blokkjában található visszaigénylési jogcímek jelölése után minden esetben ki kell tölteni a főlap (D) blokkjában a „pénzforgalmi rendelkezések” rovatait. Önellenőrzés esetén a pénzforgalmi rendelkezések kitöltése abban az esetben kötelező, ha az önellenőrzés kötelezettség-csökkenést mutat (04. lap 4. vagy 8. sor kitöltött), tehát a pénzforgalmi rendelkezés ebben az esetben nem függ össze közvetlenül a 85. sor c mező és a visszaigénylési jogcímek jelölésével.

Visszaigénylési jogcímek

(Áfa tv. 153/A. § és 186. §-a szerint.)

A 1765 számú bevalláson. az adó-megállapítási időszakok bevallása vagy önellenőrzése esetén az Áfa tv. 153/A. §-ában és 186. §-ában biztosított visszaigénylési jogosultságok szerint lehet visszaigényelhető adót jelölni. Ezeket a visszaigénylési jogosultságokat a főlap (D) blokkjában lehet megadni, az alábbiakban felsorolt nyomtatott nagybetűkkel jelölni (A-tól E-ig).

Az adó-megállapítási időszakban megállapított fizetendő adó együttes összegét csökkentheti az ugyanezen vagy korábbi adó-megállapítási időszakban (időszakokban) keletkezett levonható előzetesen felszámított adó összegével. Ha ennek a különbözetnek az előjele negatív, és azt nem igénylik vissza, akkor a soron következő adó-megállapítási időszakban kell figyelembe venni a fizetendő adó együttes összegét csökkentő tételként.136 Ezt a 2017. évi bizonylat sémája szerint a következő számítással kell megállapítani: +36C–82C–76C, amely a 83. sor C mező tartalmával egyenlő.

Az Áfa tv. 186. § (2)-(4) bekezdéseit 2011. 09. 27-től hatályon kívül helyezte a 2011. évi CXXIII. törvény. (A pénzügyileg nem rendezett tételekre jutó adó összegével való korrekciós kötelezettség ezzel a szabállyal megszűnt.)

Az állami adó- és vámhatóság a visszaigénylési kérelmet akkor teljesíti, ha:

A. A negatív előjelű összeg abszolút értékben kifejezve egy adó-megállapítási időszakra benyújtott bevallásban eléri vagy meghaladja a havi bevallásra kötelezett esetében – beleértve a jogutóddal megszűnő adózót is – az 1 millió forintot.137

 

B. A negatív előjelű összeg abszolút értékben kifejezve egy adó-megállapítási időszakra benyújtott bevallásban eléri vagy meghaladja a negyedéves bevallásra kötelezett esetében – beleértve a jogutóddal megszűnő adózót is – a 250 ezer forintot.138

 

C. A negatív előjelű összeg abszolút értékben kifejezve egy adó-megállapítási időszakra benyújtott bevallásban eléri vagy meghaladja az éves bevallásra kötelezett esetében – beleértve a jogutóddal megszűnő adózót is – az 50 ezer forintot.139

 

Egyéb esetekben az állami adó- és vámhatóság a visszaigénylési kérelmet akkor teljesíti, ha az adózó:

D. Jogutód nélküli megszűnéshez kapcsolódó utolsó, záró adóbevallást nyújt be, a 83. sor szerinti negatív adó erejéig.140

 

Ugyanezen jelzést és szabályt alkalmazza a közhatalmat gyakorló szerv az áfa alanyiságának megszűnése okán benyújtott utolsó időszaki bevallásában.

Amennyiben az állami adó- és vámhatóság jogerősen törölte az adóalany adószámát, akkor az adószám törlésről szóló határozat jogerőre emelkedésének időpontját magába foglaló adó-megállapítási időszakra vonatkozóan adó nem igényelhető vissza, az adóalany adólevonási joga elenyészik.141

E. Eva alanyiságot választ a tárgyévet követő év január 1-jével, és a tárgyév utolsó napjával megszűnt áfa-alanyisága miatt december 31-ei záró dátumot tartalmazó bevallást nyújt be, a negatív elszámolandó adó erejéig.142

Az Áfa tv. 186. § (6) bekezdése alapján megszűnés esetében, ha az

- jogutódlással történik, és a jogelőd záró bevallásában bevallott összegre nem teljesül az Áfa tv. 186. § (1) bekezdés b) pontja, a záró bevallásban bevallott összeggel való rendelkezés joga a jogutódra, illetőleg - több jogutód esetében - a felek által kijelölt jogutódra száll át, aki (amely) azt a rá vonatkozó rendelkezések szerint gyakorolhatja;

- jogutód nélkül történik, a belföldön nyilvántartásba vett adóalany a különbözet visszaigénylését akkor is kérelmezheti, ha a záró bevallásában bevallott összegre nem teljesül az Áfa tv. 186. § (1) bekezdés b) pontja.

A külföldi utasnak visszatérített adót nem előzetesen levonható adóként veheti figyelembe az eladó, hanem amennyiben az így kifizetett összegeket az eladó elkülönítetten nyilvántartja, akkor az Áfa tv. 153/A. § (1) bekezdése szerint megállapított fizetendő adóját csökkentheti ezen összeggel.

 

136 Áfa tv. 153/A. § (1) bek. és (2) bek. a) pont  

137 Áfa tv. 186. § (1) bek. ba) pont és 186. § (6) bek. a) pont

138 Áfa tv. 186. § (1) bek. bb) pont és 186. § (6) bek. a) pont

139 Áfa tv. 186. § (1) bek. bc) pont és 186. § (6) bek. a) pont

140 Áfa tv. 186. § (6) bek. b) pont

141 Áfa tv. 137. § (3) bek.

142 Eva tv. 16. § (1) bek. d) pont