Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2019. év > A bevallás sorai 2019

82. Előző időszakról beszámítható csökkentő tétel összege (előző időszak bevallásának a "Következő időszakra átvihető követelés összege" sorából)

Ugrás Előző Fel Következő Menü

82. sor: Ebben a sorban kell az előző adó-megállapítási időszakról áthozott és a fizetendő adót csökkentő tételként beszámítható adó összegét feltüntetni előjel nélkül.

 

Önellenőrzés esetén a „b” rovatba az önellenőrzött bevallás ugyanezen sorának „c” rovatából az „eredeti” összeget kell átírni, a „c” rovatban pedig a helyesbítést követően meghatározott helyes összeget kell feltüntetni.

 

Az előző időszakról beszámítható csökkentő tételnek meg kell egyeznie a megelőző időszak bevallásának a következő időszakra átvihető követelés adatával. Az év első adó-megállapítási időszakában az előző év utolsó tárgyidőszaki bevallásának „a következő időszakra átvihető követelés összege” sorában feltüntetett követelés összegét kell szerepeltetni.

 

Abban az esetben, ha az állami adó- és vámhatóság az adóalany adószámát törli, az adóalany adólevonási joga az adószám törlését elrendelő határozat véglegessé válásának napjával elenyészik

 

Az előző időszakról áthozott csökkentő tétel nem minden esetben egyezik meg az előző bevallás következő időszakra átvihető követelésével. Ha pl. a következő időszakra átvitt követelés összegének egésze vagy egy része elévül, úgy a következő időszaki bevallásba már csak a nem elévült követelést lehet áthozni. Amennyiben kevesebb az áthozott követelés összege, „X” jelet kell tenni a 82. sor (a) oszlopában lévő adatmezőbe. Abban az esetben, ha az adózó előző időszakról beszámítható csökkentő tételként kevesebb összeget hoz át, illetve nem hoz át ilyen összeget, és nem tesz jelölést az adatmezőben az elévült követelés összegére vonatkozóan, akkor az állami adó- és vámhatóság a bevallás javítására szólítja fel az adózót.