Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2019. év > A bevallás sorai 2019

59-62. Az importáló által teljesített, de a közvetett vámjogi képviselő által önadózás keretében bevallott adómentes, 5%, 18%, 27% adókulcsú termékimport összege a 23. 24. 25. 26. számú sorokból

Ugrás Előző Fel Következő Menü

59-62. sorok:

Ezekben a sorokban kell kiemelten szerepeltetni, az importáló által teljesített, de a közvetett vámjogi képviselő által

– önadózás keretében bevallott adómentes termékimport összegét a 23. sorból

– önadózás keretében bevallott 5%-os adókulcsú termékimport összegét a 24. sorból,

– önadózás keretében bevallott 18%-os adókulcsú termékimport összegét a 25. sorból,

– önadózás keretében bevallott 27%-os adókulcsú termékimport összegét a 26. sorból.

 

 

A beszerzést terhelő előzetesen felszámított, levonható általános forgalmi adó

1. A belföldön nyilvántartásba vett adóalany az adómegállapítási időszakban megállapított fizetendő adó együttes összegét csökkentheti az ugyanezen adómegállapítási időszakban keletkezett levonható előzetesen felszámított adó összegével. A 2016. január 1-től hatályos szabály korlátozza az elévülési időn belül, önellenőrzés nélkül érvényesíthető levonási jog gyakorlásának időtartamát. Eszerint az adózó az adómegállapítási időszakban fizetendő adó együttes összegét csökkentheti az ugyanezen adómegállapítási időszakban vagy ezt megelőzően, de legfeljebb ezen adómegállapítási időszakot magában foglaló naptári évet megelőző egy naptári éven belül keletkezett levonható előzetesen felszámított adó összegével.

2. Ha az így megállapított különbözet előjele negatív, a különbözetet a belföldön nyilvántartásba vett adóalany az Art. szerinti elévülési időre figyelemmel a soron következő adó-megállapítási időszakban veheti figyelembe úgy, mint az akkori adó-megállapítási időszakban az 1. pont szerint megállapított fizetendő adó együttes összegét csökkentő tételt, illetőleg az állami adó- és vámhatóságtól visszaigényelheti. Az önellenőrzés bevallása - ha az adókülönbözet az adózó javára mutatkozik - az elévülést megszakítja.

3. 2019. január 1-től az adóalany a belföldi nyilvántartásba vételét megelőzően keletkezett, az Art. szerint el nem évült, az Áfa tv. XVIII. Fejezet szerint vissza nem téríttetett, levonható előzetesen felszámított adó összegét az előzetesen felszámított adó összegét növelő tételként a nyilvántartásba vétel napját magában foglaló adómegállapítási időszakban jogosult figyelembe venni.

4. A levonható adó utólagos módosulására vonatkozó szabályokat az Áfa tv. 153/C. §-a határozza meg. (Bővebb információ „A részletező lapok sorainak kitöltéséről” alcím alatt.)

 

Az Art. által meghatározott esetekben az állami adó- és vámhatóság törli az adóalany adószámát.

 

Abban az esetben, ha az állami adó- és vámhatóság az adóalany adószámát törli, az adóalany adólevonási joga az adószám törlését elrendelő határozat véglegessé válásának napjával elenyészik.

 

A 2017. december 31-ét követően adószám-felfüggesztés hatálya alatt álló adóalanyra az Áfa tv. 137. § 2017. december 31-én hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni.

 

Az általános forgalmi adó alanyának a 1965A-09 számú lapon nyilatkoznia kell azon személygépkocsik alvázszámáról, amely személygépkocsik az Áfa tv. 19-22. §-a szerinti beszerzése vagy 24. § szerinti importja miatt az adott adómegállapítási időszakban adófizetési kötelezettsége keletkezett. Közvetett vámjogi képviselővel bonyolított ügyletek esetén, ha az import utáni áfa fizetésével, bevallásával kapcsolatos kötelezettség a közvetett vámjogi képviselőt terheli, akkor a személygépkocsi alvázszámáról történő adatszolgáltatást is a közvetett vámjogi képviselőnek kell teljesítenie azzal, hogy a közvetett vámjogi képviselőként teljesített adatszolgáltatást jelölő rovatban ezt a tényt „X”-szel jelöli. A sor kitöltéséhez kapcsolódó további információt talál a 1965A-09. lap kitöltési útmutatójában.