Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2015. év > A bevallás sorai 2015

57-62. Az importáló által teljesített, de a közvetett vámjogi képviselő által bevallott Közösségen belülre történő adómentes termékértékesítés összege a 02. 03. 23. 24. 25. 26. számú sorokból

Ugrás Előző Fel Következő Menü

57-58. sorok: Ezekben a sorokban kell kiemelten szerepeltetni, az importáló/az adófizetésre kötelezett által teljesített, de a közvetett vámjogi képviselő/az adóraktár üzemeltetője által – bevallott, a Közösségen belülre történő adómentes termékértékesítés összegét a 02. sor összegéből, – bevallott, a Közösségen belülre történő új közlekedési eszköz adómentes értékesítésének összegét a 03. sorból, 59-62. sorok: Ezekben a sorokban kell kiemelten szerepeltetni, az importáló által teljesített, de a közvetett vámjogi képviselő által – önadózás keretében bevallott adómentes termékimport összegét a 23. sorból – önadózás keretében bevallott 5%-os adókulcsú termékimport összegét a 24. sorból, – önadózás keretében bevallott 18%-os adókulcsú termékimport összegét a 25. sorból, – önadózás keretében bevallott 27%-os adókulcsú termékimport összegét a 26. sorból.  

A beszerzést terhelő előzetesen felszámított, levonható általános forgalmi adó  

1. A belföldön nyilvántartásba vett adóalany az adó-megállapítási időszakban megállapított fizetendő adó együttes összegét csökkentheti az ugyanezen vagy az Art szerinti elévülési időn belüli81 korábbi adó-megállapítási időszakban (időszakokban) keletkezett levonható előzetesen felszámított adó összegével. 2. Ha az így megállapított különbözet előjele negatív, a különbözetet a belföldön nyilvántartásba vett adóalany az Art. szerinti elévülési időre figyelemmel a soron következő adó-megállapítási időszakban veheti figyelembe úgy, mint az akkori adó-megállapítási időszakban az 1. pont szerint megállapított fizetendő adó együttes összegét csökkentő tételt, illetőleg az Áfa tv. 186. §-ban meghatározott feltételek szerint és módon az állami adóhatóságtól visszaigényelheti. A levonható adó utólagos módosulására vonatkozó szabályokat az Áfa tv. 153/C. §-a határozza meg. (Bővebb információ „A részletező lapok sorainak kitöltéséről” alcím alatt.)  

Az Art. 24/A. §-a alapján, az (1) bekezdésben felsorolt esetekben az állami adóhatóság felfüggeszti, illetve meghatározott esetekben törli az adóalany adószámát. Az adózó az adószám felfüggesztésének ideje alatt nem élhet adólevonási, adó-visszaigénylési és adó-visszatérítési jogával. Az Áfa tv- 137. § (3) bekezdése alapján abban az esetben, ha az állami adóhatóság — az Art. rendelkezései alapján — az adóalany adószámának felfüggesztését úgy szünteti meg, hogy egyúttal törli az adóalany adószámát, az adóalany adólevonási joga az adószám törlését elrendelő határozat jogerőre emelkedésének napjával elenyészik. Elenyészik az adóalany adólevonási joga az adószám törlését elrendelő határozat jogerőre emelkedésének napjával abban az esetben is, ha az adóhatóság az adóalany adószámát annak felfüggesztése nélkül törli.