Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2009. év > A bevallás sorai 2009

53-54. Termékbeszerzés, igénybevett szolgáltatás után levonható adó (5%, 20%)

Ugrás Előző Fel Következő Menü

Belföldi adóalanytól történő, levonható áfa tartalmú termék beszerzés

Belföldi, az EVA hatálya alá tartozó adóalanytól történő, levonható áfa tartalmú termék beszerzés

Belföldi adóalanytól történő, levonható áfa tartalmú tárgyi eszköz beszerzés

Belföldi, az EVA hatálya alá tartozó adóalanytól történő, levonható áfa tartalmú tárgyi eszköz beszerzés

Belföldi adóalanytól történő, levonható áfa tartalmú apport beszerzés

Belföldi, az EVA hatálya alá tartozó adóalanytól történő, levonható áfa tartalmú apport beszerzés

 

 
53. sor:    A belföldön beszerzett termékeket terhelő 5%-os adókulcs alá tartozó beszerzésekkel kapcsolatos előzetesen felszámított levonható adót és annak adóalapját kell itt szerepeltetni. Szolgáltatás igénybevétel az 5%-os körben nem lehetséges.  

 

 

 

54. sor:   A belföldön beszerzett termékeket, igénybevett szolgáltatásokat terhelő 20%-os adókulcs alá tartozó beszerzésekkel előzetesen felszámított levonható adót és ennek adóalapját kell itt szerepeltetni.  

 

Az Áfa tv. 124. § (3) bekezdésében a telekommunikációs számlákkal kapcsolatos részleges levonási tilalom érvényesülése esetén, a részben levonható adó összegét és az ahhoz tartozó adóalapot ezekben a sorokban kell szerepeltetni, és nem az 56. sorban, tekintettel arra, hogy itt nem arányosításról van szó, hanem a törvény erejénél fogva érvényesülő részleges levonási tilalomról.  

 

A saját vállalkozásban végzett beruházás során előállított tárgyi eszközökhöz kapcsolódó, legkorábban az adófizetési kötelezettség időszakával azonos időszakban előzetesen felszámított adóként figyelembe vehető összeget[45] nem itt, hanem a 62. sorban kell feltüntetni.  

 

Itt kell szerepeltetni az adóalanytól az Áfa tv. 142. § (1) bekezdésében felsorolt termékek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele esetében a beszerző által fizetendő adóból (21. sorból) levonható adó összegét.  

 

Itt kell szerepeltetni a tárgyi eszköz belföldi beszerzéseit (ide értve az apport beszerzését is, abban az esetben, ha nem teljesülnek az Áfa tv. 18. §-ban foglaltak) terhelő és levonható adót és a hozzá tartozó adóalapot, melyet a 65. vagy a 66. sorban kiemelten is fel kell tüntetni.  

 

Nem belfölditől igénybevett szolgáltatás után levonható adó az 52-54. sorokban nem szerepeltethető, annak összegét és adóalapját a 55. sorba kell beírni.