Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2017. év > A bevallás sorai 2017

35. Egyéb

Ugrás Előző Fel Következő Menü

Egyéb jogcímen fizetendő áfa

 

35. sor: Ebben a sorban kell szerepeltetni az Áfa tv. 135-136. §-ában meghatározott tárgyi eszközökhöz vagy vagyoni értékű jogokhoz, valamint az Eva-tv. 16. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott, tárgyi eszközökhöz kapcsolódó, korrekciós adófizetési kötelezettségeket, amelyeket a törvény fizetendő adóként rendel elszámolni és nem a 31. sorban kell szerepeltetni (az Áfa tv. 153/C. § alapján). Ebben a sorban csak az előbbiekben hivatkozott jogszabályhelyekhez kapcsolódó korrekciós tételeket kell a hozzájuk tartozó adóalappal együtt szerepeltetni. Azon tételeket azonban, amelyek tárgyi eszköz értékesítésnek minősülnek, az értékesítést terhelő adókulcsnak megfelelő sorok valamelyikében kell szerepeltetni.

Az Eva-tv. 16. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott, az Eva hatálya alá átlépéskor bevitt, de az „evás” időszak alatt onnan kivont tárgyi eszköz utáni adófizetési kötelezettség az Eva-bevallásban szerepeltetendő, azzal kapcsolatosan adókötelezettség az áfa bevallásban nem tüntethető fel, hiszen az Eva hatálya alá tartozó adózó áfa bevallást nem nyújthat be.

Ugyancsak ebbe a sorba kell beírni azon értékesítések ellenértékét, amelyek értékesítésnek minősülnek, de az előző sorokban felsoroltaktól eltérő jogszabályi rendelkezések miatt nem terheli áfa fizetési-kötelezettség. Ezekben az esetekben az adórovat üresen marad.