Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2017. év > A bevallás sorai 2017

32. Az áfa tv. 77/78. § és 153/B. § alapján végzett bizonylatkorrekció miatti negatív tétel belföldi értékesítés és szolgáltatásnyújtás esetén (tárgyévben nem hatályos adómérték)

Ugrás Előző Fel Következő Menü

32. sor: Tekintettel arra, hogy a 1765 számú áfa bevallás kizárólag a 2017. évi kötelezettségek bevallására, pótlására, önellenőrzésére alkalmas, ezért a már nem hatályos adómértékű (25%) adófizetési kötelezettségre és levonási jogosultságra vonatkozó sorok nem részei a bevallásnak. Az Áfa tv. 77. §-a alapján termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása, termék Közösségen belüli beszerzése esetén az adó alapja utólag csökken a szerződés módosulása, valamint megszűnése – ideértve a szerződés érvénytelenségének és létre nem jöttének eseteit is - miatt egészben vagy részben visszatérített, visszatérítendő előleg vagy ellenérték összegével. Az Áfa tv. 153/B. § (1) bekezdés alapján abban az esetben, ha az adóalany által korábban bevallott adóalap vagy az adóalany által korábban fizetendő adóként megállapított és bevallott adó utólag csökken, az adóalany a különbözetet – ha az a fizetendő adót érinti, az Áfa tv. 153/A. § (1) bekezdése szerint megállapított fizetendő adót csökkentő tételként – „főszabályként” legkorábban abban az adó-megállapítási időszakban jogosult figyelembe venni, amelyben az eredeti számlát érvénytelenítő számla vagy az azt módosító számla a jogosult személyes rendelkezésére áll.

Ebbe a sorba azon belföldi termékértékesítés és szolgáltatásnyújtással kapcsolatos, korábbi bevallási időszakokra vonatkozó számlahelyesbítés (stornírozás) miatti adóalap és adó csökkenésből fakadó korrekciók esetén írható adat, amelyek a már nem hatályos, korábbi adómértékkel érintettek, de a 2017. év során számolhatók el.