Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2019. év > A bevallás sorai 2019

2. Köz. belülre történő, adólevonási joggal járó adómentes termékértékesítés (kivéve az új közlekedési eszköz értékesítését)

Ugrás Előző Fel Következő Menü

Közösségen belülre történő termékértékesítés

Közösségen belülre történő tárgyi eszköz értékesítés

Közösségen belülre történő apport értékesítés

 

02. sor: Ebben a sorban kell feltüntetni a Közösségen belüli, másik tagállamban eljáró, vagy a Közösség más tagállamában nyilvántartásba vett adófizetésre kötelezett adóalany, nem-adóalany jogi személynek teljesített mentes termékértékesítés adó nélkül számított ellenértékét. Itt kell feltüntetni az Áfa tv. 92. §-a szerinti mentes Közösségen belüli fuvarozás adóalapját. Az Áfa tv. 98-118. §-a alá tartozó mentes értékesítések ellenértékét a 01. sorba kell beírni.

 

2019. évtől - a ’86-os bevallás megszűnése miatt - az EVA alanyának is a Közösségen belülre történő értékesítéseinek adóalapját ebben a sorban kell bevallania. A főlap (B) blokkjában jelölnie kell az adózónak, hogy melyik adózói csoporthoz tartozóan nyújtja be bevallását.

 

Részletfizetés vagy határozott időre szóló elszámolás esetén az Áfa tv. 58. § (2) bekezdése alapján, ha az az időszak, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik, tartamában meghaladja az egy naptári hónapot, az Áfa tv. 58. § (1) bekezdésétől függetlenül – időarányos részteljesítésként – teljesítés történik a naptári hónap utolsó napján is, feltéve, hogy a termékértékesítésre a 89. § alkalmazandó.

 

Ebbe a sorba kell beírni az Áfa tv. 12. §-a szerinti tulajdonosváltozással nem járó Közösségen belüli vagyonmozgások ellenértékét (ha a vállalkozás a tulajdonában tartott termékét továbbítja vagy bizományba átvett terméket továbbít belföldről a Közösség más tagállamába vállalkozása szükségleteire), amennyiben azok adómentesek. A mentesség feltétele, hogy a közösségi adóalany kiszállító a célországban is teljesítse adóalanyként történő bejelentkezési kötelezettségét és ott áfa azonosító számmal rendelkezzen. A célországban Közösségen belüli beszerzés címén adófizetési kötelezettsége keletkezik a vagyonmozgás után. Amennyiben a célországban a vagyonáthelyezést végző ezen kötelezettsége ellenére sem jelentkezik be adóalanyként, akkor (kivéve az adott tagállam vevői készletre vonatkozó értékesítés szabályainak esetét) az ügylet belföldön pozitív adómértékkel járó adóköteles ügyletnek minősül, amelynek adóalapját és adóját nem itt a 02. sorban, hanem a felszámítandó adómértéknek megfelelő 05-07. sorok valamelyikében kell szerepeltetni. Az ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek nem minősülő eseteket az Áfa tv. 12. § (2) bekezdése határozza meg.

 

Nem ebbe a sorba, hanem a 03. sorba kell beírni az egyébként nem adóalanyi minőségében eljáró személy, szervezet belföldön kívülre, de a beszerző nevére szóló rendeltetéssel, a Közösség területére történő új közlekedési eszköz értékesítését, tekintve, hogy ezen termékek egyszeri értékesítése is adóalanyiságot eredményez.

 

Az úgynevezett „határon átnyúló”, Közösségen belüli szolgáltatásnyújtások ellenértékét, amely esetben az adóalany más közösségi adóalany, illetve közösségi adószámmal rendelkező, áfa adóalanynak nem minősülő jogi személy felé nyújt szolgáltatást, és a teljesítés helyét, az Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján az igénybevevő adóalany letelepedési helye határozza meg, a részletező adatok között a 92. sorban kell szerepeltetni. A 92. sorban szereplő ellenértéknek meg kell egyeznie a 19A60 számú összesítő nyilatkozat 03. lapján közölt összesített ellenérték összegével.

 

A 93. sorba kell beírni az ún. „határon átnyúló, Közösségen belüli szolgáltatások” ellenértékét, amely esetben az adóalany más közösségi adóalany, illetve közösségi adószámmal rendelkező, áfa adóalanynak nem minősülő jogi személy felé nyújt szolgáltatást, és a teljesítés helye nem az Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján esik belföldön kívülre. Az összesítő nyilatkozatban ezt az adatot nem kell szerepeltetni.

 

Nem ebbe a sorba kell beírni az Áfa tv. 29. § (1) bekezdése szerinti más tagállamba irányuló, de ott közösségi adószámmal nem rendelkező vevő részére történő, így a célországban Közösségen belüli termékbeszerzés jogcímén adófizetésre nem kötelezett nem adóalany magánszemély, nem adóalany jogi személy, olyan adóalany, aki (amely) kizárólag olyan termékértékesítést és szolgáltatásnyújtást teljesít, amelyhez kapcsolódóan adólevonási jog nem illeti meg, ideértve azt is, aki (amely) alanyi mentességben részesül, illetve különleges jogállású mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany részére történő termékértékesítés ellenértékét (ún. távolsági értékesítés). Az ezen kör részére történő termékértékesítés a 05–07. sorokban, a felszámított belföldi adómértéknek megfelelő sorban szerepeltetendő, ha az értékesítést végző adózó az Art. rendelkezései szerint belföldön kötelezett az adó megfizetésére. Amennyiben az Art. rendelkezései szerint az értékesítést végző adóalany más tagállamban kötelezett az ilyen címen keletkező adó megfizetésére, akkor a bevallás fő soraiban ezzel kapcsolatosan adat nem szerepeltethető, ebben az esetben a részletező adatok között, a 90. és a 95. sorban kell az értékesítésről adatot szolgáltatni.

 

Ebben a sorban kell szerepeltetni a befektetési célú arany más közösségi tagállamba történő adólevonási joggal járó, adómentes értékesítésének adó nélküli ellenértékét.

A megbízó importőr helyett és nevében eljáró pénzügyi képviselőnek a megbízó importőr adómentes Közösségen belüli termékértékesítéseinek adóalapját ebben a sorban kell bevallania. (Az új közlekedési eszköz értékesítésének adóalapját a 03. sorba kell beírni.)

 

Azon közösségi termékértékesítést teljesítő adóalany, aki ún. háromszögügylet első szereplője, azaz, úgy teljesít egy másik közösségi tagországbeli felé termékértékesítést, hogy a terméket nem az ő tagországába, hanem közvetlenül egy harmadik tagországbeli közösségi adóalanynak szállítják ki, annak a 19A60 számú összesítő nyilatkozatban az aktuális negyedévre/hónapra nyilatkozott termékértékesítéseinél a háromszögügylettel kapcsolatos sor melletti rovatba jelölést tenni nem kell. Utólagos számlakorrekció esetén ebben a sorban negatív tétel is feltüntethető.