Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2017. év > A bevallás sorai 2017

28. Az áfa tv. 32.§, 34.§ szerinti termékbeszerzés (27 %-os adómérték)

Ugrás Előző Fel Következő Menü

Összeszerelés tárgyát képező termékbeszerzés

 

28. sor: Itt kell szerepeltetni az Áfa tv. 32. §-a szerinti belföldön fel- vagy összeszerelés tárgyát képező termékbeszerzés ellenértékét és annak adóját, valamint az Áfa tv. 34. §-ában meghatározott, adóalany-kereskedő részére gáz Közösség területén lévő földgázrendszeren vagy bármely más, ilyen rendszerhez kapcsolt hálózaton keresztüli, továbbá hő- vagy hűtési energia hő- vagy hűtési hálózaton keresztüli, valamint villamos energia értékesítés ellenértékét és annak adóját, amennyiben a beszerzés teljesítési helye belföldre esik, és a termék értékesítője belföldi székhellyel, teljesítéssel közvetlenül érintett telephellyel nem rendelkezik, továbbá az adó megfizetésére a belföldi adóalany vevő/adóalany kereskedő mint

beszerző kötelezett, az Áfa tv. 139. §-a értelmében.

Figyelem! Ebbe a sorba kell beírni az Áfa tv. 32. §-a szerinti fel- vagy összeszerelés tárgyát képező termékbeszerzés ellenértékének adóalapját és az adó összegét, amely esetben a terméket másik tagállamban adták fel vagy másik tagállamból fuvarozták el, de a teljesítési helyre vonatkozó szabályok szerint a teljesítés helye belföld (a fel- vagy összeszerelés helye belföldön van).

Az Áfa tv. 32. §-a szerinti fel- vagy összeszerelés tárgyát képező termékértékesítéssel kapcsolatosan az adóalanynak a bevallás 40. sorában, a fel- vagy összeszerelés tárgyát képező termékbeszerzéssel kapcsolatosan a bevallás 42. sorában kiemelten is van adatközlési kötelezettsége.

A szolgáltatást (saját nevében) megrendelő adóalany, illetve az Áfa tv. 32. §, 34. §-a szerinti termék beszerzője az általa fizetendő adóként bevallott adó összegének levonására – a levonási jog jogszabályi feltételeinek teljesülése esetén – legkorábban az adófizetési kötelezettség keletkezésének adó-megállapítási időszakával azonos időszakban jogosult, amelyet a levonható adók között, az ügyletre vonatkozó adómértéknek megfelelő sorban szerepeltethet.