Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2009. év > A bevallás sorai 2009

24. Az áfa tv. 78.§ (3) bekezdés alapján végzett bizonylatkorrekció miatti negatív tétel

Ugrás Előző Fel Következő Menü

 

24. sor    Tekintettel arra, hogy a 0965 számú áfa bevallás kizárólag a 2009. évi időszakok pótlására, önellenőrzésére alkalmas, ezért a korábbi években hatályos adómértékű (12, 15, 25%) adófizetési kötelezettségre és levonási jogosultságra vonatkozó sorok nem részei a bevallásnak. A 24. sorba a korábbi bevallási időszakokra vonatkozó számlahelyesbítés (stornírozás) miatti adóalap és adó csökkenés esetén írható adat. Az Áfa törvény 78. § (3) bekezdése alapján abban az esetben, ha az adó alapjának utólagos csökkenése a korábban fizetendő adóként megállapított és bevallott adót is csökkenti, a kötelezett jogosult azt, mint a 131. § (1) bekezdése szerint megállapított fizetendő adót csökkentő tételt legkorábban abban az adómegállapítási időszakban figyelembe venni, amelyben az eredeti számlát érvénytelenítő számla vagy az azt módosító számla a jogosult személyes rendelkezésére áll. Ez a szabály csak az Áfa tv. 77. §-ában felsorolt esetekben alkalmazható. Amennyiben az adómérték változása miatt csökken a fizetendő adó, akkor önellenőrzést kell végrehajtani.

E szabályt kell alkalmazni a 2009. évet megelőző időszakok esetében is. Akkor is, ha az értékesítés adómértéke már nem hatályos és akkor is, ha az még hatályos adómértékű.

Ebben a sorban kell feltüntetni a 2009. évet megelőző évben fizetett előleget és az adó összegét is, ha az ügylet 2009-ben nem teljesült és az előleg összegét az eladó visszafizeti.