Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2009. év > A bevallás sorai 2009

20. Külföldi szolgáltatás igénybevétel után fizetendő adó (20%)

Ugrás Előző Fel Következő Menü

Közösségi adóalanytól igénybe vett, levonható áfa tartalmú külföldi szolgáltatás

Közösségi adóalanytól igénybe vett, levonható áfa tartalmú fel vagy összeszerelés tárgyát képező termékbeszerzés

Közösségen kívüli adóalanytól igénybe vett, levonható áfa tartalmú külföldi szolgáltatás

Közösségi adóalanytól igénybe vett, le nem vonható áfa tartalmú külföldi szolgáltatás

Közösségi adóalanytól igénybe vett, le nem vonható áfa tartalmú fel vagy összeszerelés tárgyát képező termékbeszerzés

Közösségen kívüli adóalanytól igénybe vett, le nem vonható áfa tartalmú külföldi szolgáltatás

 

20. sor:    Ebben a sorban kell azoknak a 20%-os, adókulcs alá tartozó – az áfa-törvény szabályai szerint belföldi teljesítési helyű – szolgáltatások ellenértékét és az utána megállapított adó összegét szerepeltetni, ahol a szolgáltatás nyújtója olyan adóalany, amely belföldön gazdasági céllal nem telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye nincs belföldön (székhellyel, illetve teljesítéssel közvetlenül érintett telephellyel belföldön nem rendelkezik), és amely szolgáltatás után az adót a szolgáltatást saját nevében megrendelő, igénybevevő belföldi adóalany köteles fizetni.  

 

Itt kell szerepeltetni az Áfa tv. 32. §-a szerinti belföldön fel- vagy összeszerelés tárgyát képező termékbeszerzés ellenértékét és annak adóját, valamint az Áfa tv. 34. §-ában meghatározott, adóalany-kereskedő részére történő földgázelosztó-hálózaton (földgázcsővezeték-hálózaton) keresztüli gázértékesítés, és villamosenergia-értékesítés ellenértékét és annak adóját, amennyiben a beszerzés teljesítési helye belföldre esik, és a termék értékesítője belföldi székhellyel, teljesítéssel közvetlenül érintett telephellyel nem rendelkezik, továbbá az adó megfizetésére a belföldi adóalany vevő/adóalany kereskedő mint beszerző kötelezett,  az Áfa tv. 139. §-a értelmében.  

 

Figyelem! A 20. sorba kell beírni az Áfa tv. 32. §-a szerinti fel- vagy összeszerelés tárgyát képező termékbeszerzés ellenértékének adóalapját és az adó összegét, amely esetben a terméket másik tagállamban adták fel vagy másik tagállamból fuvarozták el, de a teljesítési helyre vonatkozó szabályok szerint a teljesítés helye belföld (a fel- vagy összeszerelés helye belföldön van).  

 

Az Áfa tv. 32. §-a szerinti fel- vagy összeszerelés tárgyát képező termékértékesítéssel kapcsolatosan az adóalanynak a bevallás 29. sorában, a fel- vagy összeszerelés tárgyát képező termékbeszerzéssel kapcsolatosan a bevallás 31. sorában kiemelten is van adatközlési kötelezettsége.  

 

A szolgáltatást (saját nevében) megrendelő adóalany, illetve az Áfa tv. 32. §, 34. §-a szerinti termék beszerzője az általa fizetendő adóként bevallott adó összegének levonására – a levonási jog jogszabályi feltételeinek teljesülése esetén – legkorábban az adófizetési kötelezettség keletkezésének adó-megállapítási időszakával azonos időszakban jogosult, amelyet a levonható adók között, az ügyletre vonatkozó adómértéknek megfelelő sorban szerepeltethet. Lásd a 97. sorhoz írottakat is!