Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2015. év > A bevallás sorai 2015

18. Közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás utáni adófizetési kötelezettség az áfa tv. 37.§ (1) bekezdése alapján (27%-os adómérték)

Ugrás Előző Fel Következő Menü

Közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás

 

18. sor: Ebben a sorban kell azoknak az Áfa-tv. 37. § (1) bekezdése alapján belföldi teljesítési helyű szolgáltatásoknak (ideértve a szolgáltatás igénybevételéhez fizetett előleget is)73 az ellenértékét és az adó összegét szerepeltetni, ahol a szolgáltatás nyújtója olyan, a Közösség más tagállamában adószámmal rendelkező adóalany, amely belföldön gazdasági céllal nem telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye nincs belföldön (székhellyel, illetve teljesítéssel közvetlenül érintett telephellyel belföldön nem rendelkezik), és amely szolgáltatás után az adót a szolgáltatást saját nevében megrendelő, igénybevevő belföldi adóalany köteles fizetni. Az adott adóelszámolási időszakra - negyedévre/hónapra - vonatkozó ellenérték adatnak (figyelembe véve a szolgáltatás igénybevételéhez fizetett előleget is) meg kell egyeznie a 15A60 számú összesítő nyilatkozat 04es lapján közölt összesített adattal.74 Az Áfa. tv. 59. § (3) bekezdése alapján a más közösségi tagállami adóalanytól igénybe vett szolgáltatás igénybevételéhez fizetett előleget nem lehet úgy tekintetni, mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza.  

Ebben a sorban feltüntethetők a 2015. évben már nem hatályos adómértékű áthúzódó (pozitív előjelű) fizetendő tételek.  

Utólagos számlakorrekció esetén ebben a sorban negatív tétel is feltüntethető.

A közösségi adószámmal rendelkező, általános forgalmi adó-alanynak nem minősülő jogi személy, és az egyszerűsített vállalkozói adó alanya a más közösségi tagállami adóalanytól igénybe vett szolgáltatás után fizetendő

adót és az adó alapjának összegét a 1586 számú bevallás 01-es lapján vallja be.