Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

sERPa súgó

Navigáció: Számvitel > Adó > Funkciók > Általános forgalmi adó > 2005. év > A bevallás sorai 2005

10. Különleges eljárással megállapított adó

Ugrás Előző Fel Következő Menü

Különleges eljárással megállapított adó

 

10. sor Ebben a sorban akkor kell adatot szerepeltetni, ha a fizetendő adó megállapítása különleges eljárással történik. Különleges eljárással a bolti kiskereskedelmi és az idegenforgalmi tevékenységet folytató, valamint a különbözet szerinti adózást választó adóalany állapíthatja meg a fizetendő adó összegét. A „b” oszlopban az értékesítés adó nélküli összegét (vagyis a különleges eljárással megállapított fizetendő adó alapját, bolti kiskereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos különleges eljárás alkalmazása esetén pedig a különleges eljárással megállapított fizetendő adó összegével csökkentett ellenértéket), a „d” oszlopban pedig az adó összegét kell szerepeltetni.

A kereskedelmi szálláshelyadási tevékenységre vonatkozó különös adózási eljárás választásának lehetősége a 2004. május 1-jétől hatályba lépett áfa törvény szerint megszűnt, azonban a törvény záró rendelkezésének értelmében az az adózó, aki 2004. évre jogszerűen ezt választotta, 2004. december 31-ig még ezen különös szabály szerint adózhatott. Tehát az ezen időpontot megelőzően fizetővendéglátási tevékenységet folytató, különleges eljárást választott adóalany ebben a sorban csak 2004. december 31-ig terjedő időszakok vonatkozásában, illetve önellenőrzés és bevallás pótlása esetén szerepeltethet adatot.

Az adójeggyel forgalomba hozott dohánytermék-értékesítés adatait itt nem kell szerepeltetni, arról a 72. és 73. sorokban kell adatot közölni.