Nagy Machinátor 3.1.116

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a verzió kiemelt fejlesztéseit, részletes információkat a Nagy Machinátor 3.1.116 újdonságait összefoglaló súgó topikban találhatnak.

Tesztelhető az online számlabeküldés

Elkészült és tesztelhető a 100.000 Ft áfát elérő, belföldi adóalanyoknak kibocsátott vevőszámlák online küldése a NAV felé.

Ebben a verzióban már tesztelhető a funkció, azonban frissítés után alapértelmezetten 2018.06.01.-re van beállítva a teszt időszak kezdete. Amennyiben ténylegesen tesztelni kívánjuk a funkciót, egyrészt át kell állítani ezt a dátumot olyan időszakra, amelyben már számlát bocsátunk ki, másrészt létre kell hozni technikai felhasználót, akinek a nevében történik az adatküldés.

A beállításokat a Sajátcímben kell elvégezni, itt lehet felvenni technikai felhasználót (a program csak olyan felhasználót fogad el, akinek az adatai egyeznek a NAV Online webfelületen létrehozottal!), valamint a NAV Online számla paraméterekben lehet a teszt időszak kezdetét előrehozni. Szintén ebben az ablakban lehet látni a küldött számlákat és az azokra érkező elfogadó vagy elutasító válaszokat.

Megjegyzendő, hogy a NAV teszt oldalán egyelőre nem működik az adószám ellenőrzés funkció, amely miatt a teszt időszakban a helyes adószámú ügyfeleknek kibocsátott (a törvény által érintett) számlák beküldése közben meg fog jelenni egy figyelmeztető üzenet. Ezt elfogadva a számlaküldés meg fog történni. Az ellenőrzés az éles rendszerben természetesen működni fog, így az erre vonatkozó figyelmeztetések is megszűnnek majd.

Pénzügy

• Előleg kapcsolódó tétel használata: Egységesen módosult az előleg számlához történő hozzákapcsolása. Minden számla modulban kizárólag lezárással lehet előleg kapcsolódó tételt a számlához kapcsolni, a kézi felvétel megszűnt.

Ezzel egyidejűleg az ElőlegFigyel paraméter alapértelmezett értéke minden modulban a Van lett, így számla lezáráskor akkor is feljön az előleg ablak, ha nem használunk számlasorozatokat. A számlasorozatok használata ugyanakkor felülbírálja a paraméter bármilyen értékét, azaz az előlegfigyelést ekkor a számlaparaméterekben lehet befolyásolni sorozatonként.

Főkönyv szűrés: Új szűrés funkció készült, mellyel a már meglévő bizonylatkezelések mintájára a főkönyvi adatbázisból lehet meghatározható szűrőfeltételek alapján információkat kapni. Az új menüpont a Bigmac menübe automatikusan bekerül, onnan lehet átmásolni a felhasználó menüjébe.

• Már nem használt pénzeszközök kezelése: A bank, pénztár és valutapénztár törzsben a pénzeszközök nem használhatóra is állíthatók. Ekkor egy új forgalomba nem lehet beválasztani ezeket, de a lekérdezés, listázás működik rájuk. A bank-pénztár törzsben a kód elé írt & karakternek nem pont ez a hatása, annál a lekérdezés/listázás sem lehetséges, azaz az a megoldás nem javasolt.

Logisztika

• Csoportos állapot átállítás: Új művelet készült a rendelés szűrésbe, mellyel a kijelölt bizonylatok tételeiben cserélhetjük le a megadott állapotú elemeket egy másik állapotra.